Talentgericht werken met kernkwadranten: Creativiteit
03 februari 2023 
in Video

Talentgericht werken met kernkwadranten: Creativiteit

Een lang gekoesterde wens laten we hierbij uitkomen: een mooie video-serie over Talentgericht werken met Kernkwadranten. Waarom worden we hier zo blij van? Omdat het kernkwadrant als geen ander model gedrag in kaart brengt! Misschien ken je jouw talenten, valkuilen, uitdagingen en allergieën al lang, maar had je ze nog nooit met elkaar in verband gebracht. Dit doet het kernkwadrant voor je. En dan gaat er een wereld voor je open!


We maken deze serie om je te helpen op een positieve manier zicht te krijgen op jouw eigen talenten en die van anderen. In deze aflevering staat het talent Creativiteit centraal.

Creativiteit

Dat betekent dat je in staat bent om vaak met originele oplossingen te komen voor problemen. Je bedenkt nieuwe manieren van werken ter vervanging van bestaande processen. Je stelt bestaande zaken ter discussie, kijkt over de grenzen van je eigen vak of afdeling heen, brengt veel ideeën in bij het brainstormen en vraagt ruimte voor jouw eigen stijl.

Creativiteit heeft ook een keerzijde; een andere kant van dezelfde medaille. Wanneer een creatief mens onder druk komt te staan, kan creativiteit doorslaan naar chaotisch gedrag. Je laat dan teveel van het goede zien. Met alle goede intenties wil je veel teveel ideeën tegelijk inbrengen en uitvoeren. Je hoofd loopt over van de creatieve uitspattingen en je communiceert die waarschijnlijk ook in een sneltreinvaart. Mensen voelen zich overspoeld en kunnen je dan niet meer volgen.

Wat is de uitdaging of het verlangen van mensen die in die chaotische valkuil stappen? Precies het tegenovergestelde! In dit geval; discipline. Creatieve mensen kunnen juist van gedisciplineerde mensen veel leren. Bijvoorbeeld door even wat afstand te nemen en rustig na te denken over alle ideeën die in je opkomen. Hier misschien een overzicht van maken en voors en tegens van gaan benoemen.

Maar dit is natuurlijk heel lastig voor creatievelingen. Je hebt dan al heel snel het idee van rechtlijnigheid en inflexibiliteit. Je voelt je meteen beperkt worden. En hier kan je gewoon heel slecht tegen. Mensen die op de rem trappen en vastzitten in oude patronen. Je wordt helemaal gek van uitspraken als ‘we doen het toch altijd zo?’. Je voelt dan je allergie voor teveel discipline en verwart je uitdaging met die allergie. In dit geval verwar je discipline met rechtlijnigheid en inflexibiliteit. Terwijl je ook beseft dat meer discipline jou juist kan helpen.

Hoe ga jij nou jouw talent van creativiteit verder ontwikkelen? Door meer balans te vinden tussen jouw talent van creativiteit en je uitdaging van discipline. Ga eens op zoek naar manieren waarop jij gedisciplineerd creatief kunt zijn. Hoe je die stroom van originaliteit een beetje in toom kan houden en effectief in kan zetten.

Heel veel succes!  


Over de schrijver
Reactie plaatsen