Manager die glimlacht en team werkt op de achtergrond

Leiderschapsassessment

Inzicht in Emotionele Intelligentie

Twee mensen hebben een gesprek

Wat houdt het in?

In onze speciale leiderschapsassessments focussen we ons op Emotionele Intelligentie. Een hoge mate van emotionele Intelligentie - het herkennen van en omgaan met onze eigen emoties én het herkennen van en omgaan met de emoties van een ander - maakt namelijk hét verschil tussen goede en excellente leiders.


Tijdens een leiderschapsassessment werken we daarnaast met een onderliggend leiderschapsprofiel. Dit vormt de meetlat van het assessment. Hiermee onderzoeken we het huidige competentieniveau van de kandidaat en waar diens talenten en ontwikkelmogelijkheden liggen. We kiezen bij het maken van een profiel altijd voor maatwerk. Vooraf gaan we met jou in gesprek over specifieke competenties die we gaan onderzoeken.


We onderzoeken de Emotionele Intelligentie en de competenties aan de hand van vragenlijsten, rollenspellen, psychometrische games, capaciteitentesten en een competentiegericht interview. Het resultaat is een concreet rapport, waarin we dieper ingaan op de competenties, emotionele intelligentie, talenten en valkuilen van de kandidaat en geven we ontwikkeladviezen.


Waarom is Emotionele Intelligentie belangrijk in leiderschap?

Dit assessment is geschikt voor alle type leiders en is uniek vanwege onze focus op Emotionele Intelligentie (EI).Want alleen intelligentie, kennis en hard skills zijn niet genoeg. In leiderschap gaat het om hoe mensen zichzelf en hun relaties managen.

Een leider met een hoge EI kan zijn of haar visie effectiever communiceren, heeft een betere overtuigingskracht, kan het team beter leiden in stressvolle of lastige situaties en kan de eigen emoties en die van de teamleden beter managen. Ook heeft het invloed op het voeren van productieve discussies, samenwerking en omgang met stress. Dit zorgt direct en indirect voor een efficiëntere, effectievere en productievere werkomgeving. En daarnaast zorgt een hogere EI in leiderschap voor een ‘trickledown effect’ van positiviteit in de gehele organisatie.

Assessment interview

Klantcase

Hoe hebben wij Sunweb geholpen?

Vraag een voorbeeldrapport aan

FAQ over assessments

Wat is een assessment?

Een assessment is een onderzoek waarmee competenties, gedragsvoorkeuren en/of talenten inzichtelijk worden gemaakt. Dit gebeurt onder andere door middel van vragenlijsten, rollenspellen, capaciteitentesten, psychometrische games en een interview met een assessmentpsycholoog.

Uit welke onderdelen bestaat een assessment?

In de basis bestaat een compleet assessment uit:

- Persoonlijkheidsvragenlijst;
- cognitieve capaciteitentest;
- aanvullende vragenlijsten gericht op drijfveren en/of managementstijlen;
- een of meerdere rollenspellen
- een (online) interview met een van onze assessoren.

Een verkorte versie van het assessment (een scan) is ook mogelijk.

Welke vragenlijsten gebruiken jullie?

Wij gebruiken onder andere de persoonlijkheidsvragenlijst van TestGroup (The Bridge Personality), de drijfverenvragenlijst en managementstijlen vragenlijst van Ixly en de talenten- en drijfverenanalyse van TMA.

Hoeveel tijd neemt een assessment in beslag?

Afhankelijk van het type assessment, kost het één dagdeel (een scan) of twee dagdelen (compleet assessment). Daarnaast maakt iemand thuis één of meerdere vragenlijsten ter voorbereiding.

Wat staat er in het assessmentrapport?

Een assessmentrapport bestaat onder andere uit een selectie- en/of ontwikkeladvies, talentenschema, overzicht van de verschillende onderdelen en uitkomsten en een uitgebreide toelichting op de competenties of talenten.

Leveren jullie maatwerk?

Jazeker! Omdat iedere casus uniek is, kijken we samen welk assessment het meest geschikt is en maken we een competentieprofiel die bij jouw vraagstelling past.

Bieden jullie ook online assessments aan?

We bieden zowel online als 'live' assessments aan. Vooral onze scans zijn geschikt om (volledig) online te doen.

Wanneer ontvang ik als opdrachtgever de resultaten?

Wij sturen het eindrapport binnen vijf werkdagen naar de kandidaat. Nadat diegene toestemming heeft gegeven om het rapport te mogen delen, sturen we het rapport naar de opdrachtgever.