Talentgericht werken met kernkwadranten: Nauwkeurigheid
07 maart 2023 
in Video

Talentgericht werken met kernkwadranten: Nauwkeurigheid

Een lang gekoesterde wens laten we hierbij uitkomen: een mooie video-serie over Talentgericht werken met Kernkwadranten. Waarom worden we hier zo blij van? Omdat het kernkwadrant als geen ander model gedrag in kaart brengt! Misschien ken je jouw talenten, valkuilen, uitdagingen en allergieën al lang, maar had je ze nog nooit met elkaar in verband gebracht. Dit doet het kernkwadrant voor je. En dan gaat er een wereld voor je open!We maken deze serie om je te helpen op een positieve manier zicht te krijgen op jouw eigen talenten en die van anderen. In deze aflevering staat het talent nauwkeurigheid centraal.

Nauwkeurigheid

Dat betekent dat je accuraat en precies bent. Kleine foutjes en slordigheden merk je gelijk op en je maakt ook weinig fouten. Je bent secuur in het verwerken van informatie en kunt zaken goed ordenen of structureren. Je wilt graag dat dingen kloppen en bent gericht op verbetering.

Zoals elk talent kent nauwkeurigheid natuurlijk ook een keerzijde; de andere kant van de medaille. Wanneer een nauwkeurig mens onder druk komt te staan kan dit doorslaan naar pietluttig gedrag. Je laat dan te veel van het goede zien. Het kan je dan overkomen dat je veel tijd besteed aan bijzaken. Je hebt de neiging om eigen werk en dat van anderen tot in detail te controleren. In je communicatie kan je afdwalen en langdradig uitweiden over onbelangrijke details. 

Wat is de uitdaging of het verlangen van mensen die in de pietluttige valkuil stappen? Precies het tegenovergestelde! In dit geval, loslaten. Nauwkeurige mensen kunnen heel veel leren van mensen die goed kunnen loslaten. Bijvoorbeeld door mee te bewegen met wat een situatie vraagt in plaats van vast te houden aan regels of protocollen. Door uit te zoomen en naar het grote geheel te kijken. Of af en toe genoegen te nemen met iets mindere kwaliteit. 

Maar dit is natuurlijk heel lastig voor nauwkeurige mensen. Je hebt dan al heel snel het idee een slons te zijn en de kantjes er van af te lopen. Dit gedrag voelt voor jou als onverschillig of slordig. Je kan je er aan irriteren als dingen worden afgeraffeld en het op zijn beloop wordt gelaten. Je voelt dan je allergie voor te veel loslaten en verwart je uitdaging met je allergie. In dit geval verwar je loslaten met onverschilligheid. Terwijl je ook beseft dat een beetje meer loslaten en uitzoomen jou erg kan helpen!

Hoe ga je nu jouw talent van nauwkeurigheid verder ontwikkelen? Door meer balans te vinden tussen jouw talent van nauwkeurigheid en je uitdaging van loslaten. Ga op zoek naar momenten wanneer jij tevreden kunt zijn met een klein beetje minder. Probeer wat vaker te improviseren en sta er open voor mee te bewegen met een situatie.

Heel veel succes!   

Over de schrijver
Reactie plaatsen