Assessment voorbereiden: 4 tips van expert Tessa
25 juni 2021 
in Blog

Assessment voorbereiden: 4 tips van expert Tessa

Goed nieuws! Je wordt uitgenodigd om een assessment te maken. Misschien als onderdeel van een sollicitatie of voor je persoonlijke ontwikkeling binnen je huidige organisatie. Dat is naast interessant en leerzaam, ook best een beetje spannend. Je wilt het graag goed doen en dat begint bij een goede voorbereiding. Daarom lees je in dit blog alles over hoe je een assessment kunt voorbereiden en hoe je kunt oefenen voor het assessment. Zo dat je er alles aan hebt gedaan om er het beste uit te halen!

Voorbereiding assessment

Maak gebruik van de beschikbare middelen

Nadat je een afspraak hebt gemaakt, ontvang je van ons een uitnodiging met informatie over de assessmentdag. Niet iedereen leest deze informatie even zorgvuldig door. Jammer, want door dat wel te doen, heb je beter zicht op wat er van je gevraagd wordt en kun je fouten voorkomen. Ook sturen we een link mee naar een pagina waar je kunt oefenen met het maken van testen. Hoewel het natuurlijk niet dezelfde test zal zijn, helpt het om je brein er weer even aan te herinneren hoe het maken van dergelijke testen ook alweer ging.

Zorg dat je de vragenlijsten met aandacht maakt

Wij vragen je om in je voorbereiding van het assessment een aantal vragenlijsten in te vullen. Deze zijn heel uitgebreid en vragen soms meer tijd dan je verwacht had. Raffel het invullen van de vragenlijsten echter niet af. Zorg dat je de tijd neemt om ook echt even na te gaan welk voorbeeld het meest op jou van toepassing is en waarom de antwoorden die je geeft bij jou passen. Zo zorg je ervoor dat je tijdens je voorbereiding zelf al nadenkt over jouw talenten. Dat maakt dat de assessoren een betrouwbaardere uitslag te zien krijgen en jij tijdens het interview weet waar jouw talenten liggen. Bovendien kan je ze dan ook benoemen, omdat je er al een keer bij hebt stil gestaan.

Kom goed uitgerust naar het assessment

Uitgerust een assessment voorbereiden

Dit klink natuurlijk als een open deur. Toch zien we dat mensen zich vooraf niet altijd beseffen hoe intensief een hele assessment dag is. De dag draait volledig om jou, je moet je hoofd gebruiken, krijgt opdrachten die spannend en nieuw zijn en bent veel aan het woord. Aan het einde van zo’n dag zal je sowieso vermoeid zijn. Zorg dus dat je voor- tijdens en na het assessment niet hoeft te werken. Ga de avond van tevoren op tijd naar bed en durf het ook te melden als er belemmerende factoren zijn. Wij willen graag de beste versie van jou zien. Ben je eigenlijk ziek, maar wil je die baan heel graag? Spelen er thuis zaken waardoor je weinig slaap hebt kunnen krijgen? Geef het aan, bij voorkeur ruim van tevoren, en bespreek samen met de assessoren hoe hiermee om te gaan. Wij denken graag met je mee.

Durf jezelf te zijn

Een assessment voorbereiden is spannend. Het is dan ook niet altijd even makkelijk om jezelf bloot te geven. Zeker wanneer er veel vanaf hangt, bijvoorbeeld een nieuwe baan of een promotie. Toch haal je echt het meest uit het assessment wanneer je zoveel mogelijk je echte zelf laat zien. Wanneer je durft om je kwetsbaar op te stellen, is het voor de assessoren duidelijker waar je talenten liggen en hoe je die kan versterken.

Heb je na het lezen van dit blog nog meer vragen over de voorbereiding op een assessment? Neem contact met ons op.

info@ingoodcompany.nl of 0172 - 20 26 76 

Wij beantwoorden je vragen met veel plezier!

Over de schrijver
Reactie plaatsen