Talentgericht werken met kernkwadranten: Optimisme
17 mei 2023 
in Video

Talentgericht werken met kernkwadranten: Optimisme


Leuk dat je kijkt naar alweer de 5e aflevering van onze serie: werken met kernkwadranten. We maken deze serie om je te helpen op een positieve manier meer zicht te krijgen op jouw talenten en de talenten van anderen. Vandaag staat het talent optimisme centraal.

Optimisme

Dan kijk je over het algemeen met een  positieve blik naar zaken. Je hebt er vertrouwen in dat problemen kunnen worden opgelost. Het glas is bij jou half vol in plaats van half leeg. Optimisme kent verschillende valkuilen. Net als iedere kernkwaliteit valkuilen kent. Wat gebeurt er wanneer jij je te optimistisch opstelt? Met alle goede intenties overdrijf je wanneer je onder druk komt te staan. Dan gaat jouw optimisme in de ‘overdrive’. Teveel van het goede. Dan heb je de neiging met teveel vertrouwen naar zaken te kijken. Je kan dan mogelijke risico’s over het hoofd zien, vergeten om obstakels en tegenslagen in te calculeren. 

Wat is dan de uitdaging? Het positieve tegenovergestelde van je valkuil. Op basis van de valkuil die ik net noemde kun je denken aan het kritisch kijken naar jouw plan, idee of keuze. Bijvoorbeeld jezelf de vraag stellen of er bepaalde risico’s kleven aan jouw aanpak. Een uitdaging is tevens een groot verlangen. Iets wat je graag wat beter zou kunnen, maar voor jou heel moeilijk is. Optimistische mensen verlangen er vaak naar van te voren wat meer te hebben nagedacht over de nadelen of negatieve consequenties van een bepaalde keuze of plan. In plaats van altijd maar alles rooskleurig in te zien, mag je ook wel eens realistisch zijn. Jij kunt heel veel leren van mensen die de risico’s zorgvuldig overwegen of ook eerlijk de negatieve kanten van een situatie belichten. 

Maar ja, waarschijnlijk heb jij als optimistisch persoon de neiging een kritische houding weg te zetten als iets “slechts”.  Je voelt irritatie wanneer iemand lastige vragen stelt of je wijst op de risico’s. Je voelt jouw allergie voor teveel realisme, oftewel negativiteit. Je verwart jouw uitdaging en verlangen met jouw allergie. In dit geval: negativiteit met realisme. Terwijl je tegelijk beseft dat je het zo hard nodig hebt om beter voorbereid te zijn of om soms ook aandacht te vragen voor iets wat niet zo lekker gaat. 

Hoe ga jij nu jouw talent ontwikkelen? Door te begrijpen dat je een klein beetje meer realisme mag toevoegen aan jouw optimisme. Dus deel ook eerlijk met anderen wat niet zo lekker gaat of vraag iemand om even kritisch te kijken naar jouw volgende optimistische plan. Dat gaat je helpen!


Over de schrijver
Reactie plaatsen