Talentgericht werken volgens Louis van Gaal
28 april 2021 
in Blog

Talentgericht werken volgens Louis van Gaal

Foto: VPRO

Jos Meijer 23 aug. 2018

Ik zat recent helemaal klaar voor Zomergasten met Louis van Gaal. Door de jaren heen ben ik hem steeds meer gaan waarderen en wat mij betreft had hij langer de tijd moeten krijgen als trainer bij Manchester United. Ik ben ervan overtuigd dat ze dan een stuk verder waren dan ze nu zijn.

Louis is Louis. Ik dacht dat hij soms acteerde, een rol speelde, maar na de uitzending geldt wat mij betreft voor Louis: “what you see, is what you get”. Het verhaal hoe hij na het overlijden van zijn vrouw met zijn dochters het huishouden regelde, was zowel aandoenlijk als typerend.

Talentgericht werken vs. resultaat

Interessant wordt het ook als hij het heeft over Bryan Roy. Hij heeft het fragment uitgezocht om aan te geven hoe lastig het is om als jonge voetballer ervoor te zorgen dat je niet teveel met je hoofd in de wolken gaat lopen. Hij praat met liefde over Brian, maar vond hem niet goed genoeg voor Ajax. Louis vond het rendement van Bryan te laag. Hij heeft tijd en energie geïnvesteerd om Bryan hierbij te helpen volgens zijn ‘totale mens principe’. Waarmee hij eigenlijk bedoelt: op de manier die het best bij Bryan past. Louis benaderde Bryan Roy dus anders dan bijvoorbeeld Dennis Bergkamp.

Bryan had veel talenten volgens Louis, maar kon zijn rol onvoldoende goed uitvoeren en had een te laag rendement. Ondanks zijn talenten, kon Bryan een te beperkte bijdrage leveren aan het eindresultaat (kampioen worden). Bryan vertrok naar een Italiaanse club. Veel mensen snapten Louis niet; ik toen ook niet. Maar Louis deed wat veel bedrijven nog steeds lastig vinden om te doen: werken vanuit talenten zonder het resultaat uit het oog te verliezen. Op een duidelijke (soms behoorlijk kritische) en eerlijke manier. Volgens het boek “stop met alle regels” van Marcus Buckingham zou Louis zomaar eens in de categorie ‘Excellente Manager’ kunnen vallen.

Type leider

Tijdens het interview gaf Louis aan dat hij volgens de MBTI-typologie een ENTJ is. Dit betekent concreet dat Louis een Leider is. Leiders zijn:

  • Besluitvaardig
  • Assertief
  • Eerlijk
  • Direct
  • Zelfverzekerd

Je ziet de valkuilen en uitdagingen die hierbij horen al van mijlenver aankomen en die zijn ook op Louis van toepassing. Dat Louis zijn uitdagingen weinig of niet aangaat, vergeef ik hem. Je kan van alles van Louis vinden, maar in een conservatieve voetbalwereld deed Louis in de jaren negentig wat menige organisatie nog steeds lastig vindt om te doen. Weet met wie je samenwerkt, wat drijft iemand, wat zijn de talenten van mijn medewerkers en hoe zetten we deze effectief in? Want als dat lukt, komen de resultaten vanzelf!

Wil jij ook weten wat je MBTI type is of waar de talenten van je medewerkers liggen? Neem dan eens contact met ons op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen