Je beste personeel behouden: 3 vragen die je moet stellen
27 mei 2021 
in Blog

Je beste personeel behouden: 3 vragen die je moet stellen

Aandacht voor de medewerker, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en goede arbeidsvoorwaarden zijn natuurlijk essentieel voor het aantrekken en behouden van personeel. Maar is dat in de huidige arbeidsmarkt nog wel genoeg? Hoe zorg je ervoor dat mensen bij je organisatie blijven? Hoe haal je het beste uit mensen, zodat ze ook bijdragen aan de organisatiedoelstellingen? Eigenlijk is het heel eenvoudig: mensen presteren het beste als ze gehoor kunnen geven aan hun interne drijfveren. Als ze hun talenten kunnen inzetten en dit kunnen doen binnen de juiste context en randvoorwaarden, oftewel talentgericht werken. Behoud medewerkers en voorkom verveling en burn-out door invulling te geven aan de volgende drie componenten:

vind je talent

Zingeving

Drijfveren bepalen waar mensen voldoening uit halen. Het gaat over waarom mensen doen wat ze doen. Voorbeelden van drijfveren zijn: hulpvaardigheid, behoefte aan structuur en het nastreven van resultaten. Wanneer je geen gehoor geeft aan zingeving van je medewerkers gaat het kaarsje uit. Er is te weinig brandstof om de motor op gang te houden en je personeel te behouden. Het gaat knagen en als er iets op hun pad voorbijkomt dat dit vlammetje weer kan aanwakkeren, wordt dit een aantrekkelijk doel.

Talenten

Talenten zijn eigenschappen die mensen van nature hebben. Mensen staan erom bekend, terwijl ze het zelf heel normaal vinden. In de ideale situatie wil jouw personeel zoveel mogelijk van hun talenten kwijt binnen hun werk: ze voelen zich beter omdat ze er energie van krijgen. Bovendien zorgt het voor toegevoegde waarde voor de organisatie of de klant. Iets wat te ver buiten iemands talentenspectrum ligt, kost teveel energie en zorgt op de lange termijn voor overbelasting met het risico op een burn-out.

Randvoorwaarden

De randvoorwaarden bepalen tenslotte op wat voor manier het werk wordt gedaan. Het gaat over de behoeften van de medewerker en wat nodig is om goed en gezond werk te kunnen doen. Is dit bijvoorbeeld alleen of in een team, thuis of op kantoor? En hoeveel salaris en vakantiedagen wordt er uitgekeerd?

Als deze bovenstaande drie dingen kloppen, dan zit het wel goed. De intrinsieke motivatie om de organisatie te verlaten ontbreekt. Geen burn-out of verveling. Medewerkers komen helemaal tot hun recht en zullen een grote bijdrage aan het succes van de organisatie leveren.

Wil je meer weten? Stuur een mailtje naar malissa.voordenhout@ingoodcompany.nl of bel 06 54 23 20 81.

 

Door: Malissa Voordenhout

Coach Malissa Voordenhout


Over de schrijver
Reactie plaatsen