Coaching met paarden? Wat heb ik daar aan?
25 september 2019 
in Blog

Coaching met paarden? Wat heb ik daar aan?

Als coach, HR professional, trainer of psycholoog ben je de hele dag bezig met de ontwikkeling van anderen. Je vergeet daarbij misschien soms wel dat je zelf ook nog lang niet uitgeleerd bent. 

Houd de zaag scherp!

Het scherp houden van de zaag is 1 van de 7 eigenschappen van het boek van Covey (over de 7 eigenschappen van effectief leiderschap). Volgens Covey is effectief leidinggeven aan veranderen een kwestie van een drietrapsraket. De eerste trap bestaat uit 3 eigenschappen die gericht zijn op persoonlijke en individuele ontwikkeling. Ze zorgen ervoor dat je je als persoon onafhankelijk leert op te stellen. De 3 daaropvolgende eigenschappen gaan over effectief samenwerken en vormen de 2e trap. De 7e eigenschap gaat over het ontwikkelen en onderhouden van de 6 eigenschappen. Deze eigenschap vormt de 3e trap.

Bij In Good Company leren we regelmatig nieuwe dingen door ze uit te proberen. Zo heb ik afgelopen maand een paardencoach sessie gedaan bij Caja&co. Ik was hier altijd al nieuwsgierig naar, maar in de dagelijkse hectiek was het er nooit van gekomen.

Wat is paardencoaching?

Deze vorm van coaching is niet alleen weggelegd voor de paardenmeisjes onder ons. Zelfs als je doodsbang bent voor paarden kan het toegevoegde waarde hebben; “we gaan dan vooral aan de slag met het thema angst en hoe je daarmee omgaat”, aldus Caja. Caja werkt met deze vorm van coaching nu een aantal jaar en heeft al van alles voorbij zien komen. Het fijne aan paarden is dat ze zo eerlijk zijn. Ze doen niet aan vooroordelen en liegen nooit. Ze voelen bovendien haarfijn aan hoe je pet erbij staat die dag en wat je intentie is.

De paarden worden tijdens de coaching dan ook vooral ingezet als middel en niet als doel op zich. Hoe jij hen benadert, met ze omgaat en iets van ze gedaan probeert te krijgen, zegt bijvoorbeeld iets over jouw aanpak, invloed, zelfvertrouwen of energie. Maar ook hoe zij op jou reageren, zegt iets over jou en je gedrag. Je kan daardoor heel makkelijk experimenteren met verschillende technieken en direct zien wat het effect daarvan is. Door het niet alleen te horen of te lezen, maar ook meteen te oefenen, onthoud je het beter en leer je veel sneller.

Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk en grappig. Als een paard je een duwtje geeft, omdat je in de weg zit. Net voor dat ene plukje gras, wordt daarmee snel duidelijk dat je je grens eerder mag aangeven: daar kan geen trainingsacteur tegenop. Ik ging naar huis met een aantal confronterende en treffende inzichten over hoe sociale interactie mij kan uitputten en waar dat door komt. Ook kreeg ik direct een aantal praktische oefeningen mee om dit te gaan veranderen. Kortom; een waardevolle ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is!

 

Interessant?

Wil je meer weten over paardencoaching en hoe dit zou kunnen passen binnen jouw persoonlijke ontwikkeling? Kijk dan eens op de site van Caja of lees haar blog. Een sessie kan ook prima als onderdeel van een regulier coachtraject bij mij of één van mijn collega’s. Wil je dat we contact met je opnemen, klik dan hier en klik op bel mij terug!

Over de schrijver
Reactie plaatsen