Gedrag voorspelt gedrag – de zin van een assessment
02 juni 2021 
in Blog

Gedrag voorspelt gedrag – de zin van een assessment

“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg…” - Yuri Kweekel. Het mooie van zo’n heerlijke dooddoener is dat deze vaak zo waar is. Zo ook nu; als je een nieuw resultaat wilt zien, zul je iets anders moeten doen dan dat je tot nu toe gedaan hebt. Dat oude gedrag leidt namelijk tot resultaten die je al kent. Heel voorspelbaar dus! Precies waar een assessment naar op zoek is: voorspelbaarheid. Maar, hoe werkt dat? En wat is de zin van een assessment dan?

zin van assessments

Rollenspellen

Gedrag voorspelt gedrag en op ditzelfde principe zijn assessments vaak gebaseerd. Een assessment is de beoordeling van de geschiktheid of van het ontwikkelpotentieel van een sollicitant of medewerker met behulp van verschillende psychologische tests, gesprekken en rollenspellen. Juist die rollenspellen gaan over gedrag.

In een rollenspel wordt een kandidaat, die op assessment komt, in een voor hem of haar onbekende situatie gebracht. Dit gegeven op zichzelf zorgt al voor enige druk. Bovendien wil de kandidaat graag het beste beentje voor zetten. Er is dus sprake van prestatiedruk. En dan krijgt de kandidaat ook nog eens te maken met een onbekende persoon of personen tegenover zich en gebeuren er uiteraard allerlei onverwachte zaken. Ofwel; de druk wordt nog verder opgeschroefd. Om nog maar te zwijgen van de beperkte tijd waarin alles zich moet afspelen!

Die druk wordt gecreëerd, omdat we weten dat mensen onder druk vaak in hun valkuilen stappen. En zo’n valkuil is altijd een overdrijving van een bepaald talent. Uiteindelijk zorgt zo’n rollenspel er dus voor dat we als assessoren zicht krijgen op de talenten van de kandidaat. Bovendien kunnen we voorspellen in welke valkuilen de kandidaat zal stappen wanneer hij of zij onder druk komt te staan.

Zie hier de reden waarom onze opdrachtgevers zoveel waarde hechten aan onze selectie- en ontwikkeladviezen: gedrag uit het verleden is een goede voorspeller voor gedrag in de toekomst. Als we weten in welke valkuilen iemand onder druk en in een nagebootste situatie stapt, is de kans bijzonder groot dat iemand dat in de toekomstige realiteit ook zal doen. We weten dan bovendien ook welke talenten diegene bezit.

de betekenis van een assessment

Talenten effectief inzetten

De vraag is vervolgens hoe iemand die talenten nu zo effectief in kan zetten, ook onder druk, dat het gedrag vanuit de valkuil geen risico meer vormt. Hiervoor zal iemand op zoek moeten gaan naar zijn of haar uitdagingen. Een assessor of coach kan hierbij goed ondersteunen met een talent scan. Wetende dat een uitdaging vaak het positief tegenovergestelde van de valkuil is. Eenmaal zicht op die uitdaging, dan kan je bedenken hoe je die uitdaging vorm kan geven en toe kan voegen aan je talent.

“Hmmm ik hoor je denken, zo wordt het een beetje een technisch verhaal. Een voorbeeld uit de praktijk dan maar?” Iemand met een grote overtuigingskracht (talent) zal onder druk vermoedelijk teveel van deze kwaliteit inzetten. Met als gevolg dat hij of zij gaat drammen. Vol in de valkuil! Met alleen maar negatieve gevolgen, want niemand wil meer luisteren en er wordt alleen maar weerstand opgeroepen… Dus, op zoek naar het positief tegenovergestelde van drammen: ruimte geven.

Hiermee hebben we de uitdaging van de overtuiger gevonden. Met als hamvraag: hoe doe je dit dan? Dat ruimte geven? Nou, bijvoorbeeld door meer vragen te stellen en te luisteren naar de antwoorden. Om vervolgens die antwoorden mee te nemen in de eigen visie. Met als positief resultaat dat de ander zich gehoord en serieus genomen voelt en vermoedelijk bereid is met de ander mee te gaan.

zin van assessments

De zin van een assessment

Nieuw gedrag leidt zo tot nieuwe resultaten! En een Talent Assessment is bij uitstek het instrument om al die talenten, valkuilen en uitdagingen van deelnemers bloot te leggen. Waardoor zowel de kandidaat als de opdrachtgever waardevolle informatie in handen krijgen. Moet ik die kandidaat wel of niet aannemen, past die baan nu eigenlijk wel bij mij, waar liggen sterke punten, wat heb ik nog te leren, waarom loop ik steeds tegen dezelfde drempels op, hoe kan ik me ontwikkelen en zit er leiderschapspotentieel in mijn medewerker? Allemaal vragen die beantwoord kunnen worden door een assessment in te zetten. Zoals de beroemde Sir Kir Robinson in deze Ted Talk verteld: "Life is your talents discovered".

Ook de talenten van jouw personeel of van jezelf ontdekken? En de betekenis van assessments ervaren? Kijk dan even op onze assessment pagina.

Over de schrijver
Reactie plaatsen